UINO: Elektronski potpis i NCTS u 2021. godini

Kako bi sve informacije poreski obveznici dobili na vrijeme, pripremili se i ispunili sve svoje obaveze, ali i sve prednosti koje ćete imati na raspolaganju, u nastavku Vas obavještavamo o nekoliko novina koje će u 2021. godini nastupiti u Upravi za indirektno oporezivanje.

Za porezni period januar 2021. godine svi obveznici registrirani u Jedinstvenom registru UIO imaju obavezu da svoje knjigovodstvene evidencije o isporukama i nabavkama (KIF i KUF) dostave u UIO u elektronskom obliku putem portala e-Porezi, a krajnji rok za dostavljanje istih je je 20.02.2021. godine. Zato Vas pozivamo da u narednom periodu, a prije obaveznog dostavljanja, izvršite testiranje svojih elektronski kreiranih dokumenta o isporukama i nabavkama, kao i dostavljanja istih UIO. Na linku ispod nalaze se najčešće postavljena pitanja i odgovorim iz oblasti KIF i KUF-a, kao i video uputstvo o elektronskom načinu podnošenje knjigovodstvenih evidencija o isporukama i nabavkama objavljeno na YouTube kanalu Uprave za indirektno oporezivanje.

http://www.new.uino.gov.ba/bs/eIsporuke%20i%20eNabavke%20pitanja%20i%20odgovori

Uprava za indirektno oporezivanje će u prvom kvartalu 2021. godine postat certifikovano tijelo u Bosni i Hercegovini za izdavanje digitalnog kvalificiranog potpisa, koji će u potpunosti zamijeniti ručni potpis i pečat.  U narednom periodu bit ćete potpuno informirani o svim prednostima digitalnog kvalificiranog potpisa, načinu na koji ćete moći podnijeti zahtjev za dobijanje istoga, te koje ćete sve prijave i dokumente  moći ovjeravati novim digitalnim potpisom. Uvođenjem potpuno bespapirnog poslovanja UIO želi poslovnoj zajednici u BiH pružiti novi, puno viši nivo usluga, te pojednostaviti i ubrzati sve poslovne procese i pisanu korespodenciju na relaciji porezni obveznici – Uprava za indirektno oporezivanje.

Početak primjene Zakona o carinskoj politici u BiH, koji podrazumijeva „carinu bez papira“  počinje 01.07.2021. godine. Svi učesnici u carinskim postupcima moraju imati digitalni kvalificirani potpis kako bi mogli elektronski ovjeravati carinske prijave, a od pomenutog datuma počinje i primjena NCTS-a (Novog provoznog kompjuteriziranog sistema), na nacionalnom nivou u BiH. Prelazak na elektronski način komunikacije u oblasti carina ubrzat će sve carinske procedure i smanjiti troškove privredne zajednice.

IZVOR: www.uino.gov.ba