Obavijest o presudi Ustavnog suda FBiH povodom neustavnosti člana 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Zbog učestalih upita naših klijenata u vezi prava lica da istovremeno mogu biti korisnici penzije i biti u radnom odnosu kod poslodavca, ovim putem obavještavamo da je na  stranici Federalnog Zavoda za penzijsko/mirovinsko osiguranje  objavljenja Obavijest o presudi Ustavnog suda FBIH.

Konkretno, riječ je o  presudi broj: U- 36/18 od 12.11.2019 godine, a kojom je  utvrđeno da član 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji se odnosi na obustavu isplate penzije u slučaju sticanja statusa osiguranika u obaveznom osiguranju (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 13/18), nije u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Navedena presuda Ustavnog suda FBiH je objavljena u „Službenim novinama FBiH,“ broj: 93/19, dana 11.12.2019. godine i počinje se primjenjivati   počev od 11.12.2019 godine.

Imajući u vidu naprijed navedenu Presudu, korisnici penzije kojima je u skladu sa članom 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju obustavljena isplata penzije zbog sticanja statusa osiguranika u obaveznom osiguranju mogu podnijeti zahtjev za uspostavu isplate penzije nadležnoj službi Federalnog zavoda.

Ova Obavijest se ne odnosi na korisnike porodične penzije i korisnike penzije po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Više na: http://www.fzmiopio.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=459%3Aobavijest-o-presudi-ustavnog-suda-f-bih&catid=35%3Anovosti&Itemid=64&lang=ba