Objavljena Uredba o isplati pomoći od strane poslodavaca

U „Službenim novinama FBiH“, broj 56/24 od 19.7.2024. godine, objavljena je nova Uredba o isplati pomoći od strane poslodavaca. Ovom Uredbom uređuje se pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca, dinamika isplate i način realizacije s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih rastom cijena osnovnih životnih namirnica.

Ukratko o Uredbi:
– Maksimalan iznos neoporezive pomoći koji se može isplatiti radniku iznosi 2.768,00 KM,
– Poslodavac je obavezan dužan donijeti interni akt (npr. odluku, pravilnik) kojim će se, urediti iznos pomoći, datum isplate, broj tranši i uslovi isplate,
– Pravo na isplatu pomoći imaju zaposlenici koji su zatečeni u radnom odnosu na dan donošenja Odluke o isplati pomoći, bez diskriminacije na bilo koji način.
– Poslodavac je dužan, do 15. u mjesecu za protekli mjesec u kojem je izvršena isplata pomoći ili dijela pomoći, dostaviti nadležnoj Poreznoj ispostavi lzvještaj o isplati pomoći.

Na webinaru koji je zakazan za 23.7.2024. godine, detaljno ćemo u uvodnom dijelu (aktuelnosti) govoriti o novoj Uredbi. Program webinara možete pogledati na sljedećem linku: PROGRAM WEBINARA