Zakon o PIO-u usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

pd2Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH podržali su sa 50 glasova za, 21 protiv i tri suzdržana glasa Prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju na današnjoj vanrednoj sjednici.
.
Novim Zakonom o PIO-u predviđen je novi bodovni sistem za obračun visine penzija u Federaciji BiH, a predlagači zakona su više puta ponovili da će biti pravedniji i da će uvesti više reda u oblast penzijsko-invalidskog osiguranja.
.
Za razliku od važećeg, u novom zakonu o PIO-u, koji je Vlada FBiH utvrdila 24. oktobra, prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od 10 posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.
.
Novi zakon će, prema mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u penzijama penzionera koji su ušli u penzijski sistem do 1998. godine, a istovremeno će približiti odnosno ujednačiti visine penzija za penzionere koji su otišli u penziju po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM.
.
Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača kazao je da je cilj Prijedloga Zakona o PIO-u stabilizirati penzioni sistem i omogućiti pravičniji sistem izračuna penzija uvođenjem bodovnog sistema.Uz ostalo, prezentirani su izračuni penzija za različite kategorije, pa je napomenuto da bi penzija učiteljice sa 40 godina staža po trenutnom zakonu bila 635 KM, a prema novom bila bi 672 KM, odnosno 37 više.
.
Drljača je napomenuo da bi, kada je riječ o penzionerima koji su radni vijek proveli u realnom sektoru, bila penzija uvećana za 25 maraka. To isto, prema njegovim riječima, važi i za policijske službenike.Zastupnik u Federalnom parlamentu Nasir Beganović kazao je tokom rasrprave da Klub SBB-a pozitivno izjašnjenje uslovljava obavezom Vlade i Zavoda PIO da u narednih, najviše šest mjeseci, pripremi izmjene i dopune zakona i otkloni sve navedene nedostatke.

Shodno tome predložen je zaključak o kojem su se zastupnici u nastavku izjašnjavali.

S druge strane, opozicioni zastupnici i predstavnici sindikata se žustro protive usvajanju ovakvog Zakona o PIO-u, što je rezultiralo i protestom pred zgradom Parlamenta Federacije BiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kazao je tokom današnje rasprave da Ekonomsko-socijalno vijeće nije dalo saglasnost na novi zakon o PIO.

“Sindikat je od početka pripreme zakona imao šest primjedbi koje je prezentirao i upućivao Vladi i zastupnicima, ali one nisu uvrštene niti ih je iko od zastupnika preuzeo da ih predloži u formi amandmana”, kazao je Bajramović, dodavši da će i novim zakonom o PIO biti omogućeno pojedincima da im penzije budu veće od plata.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić (DF) upozorio je da ovo zakonsko rješenje nije dovoljno dobro, jer velikom broju budućih penzionera znatno snižava penzije u odnosu na to kada bi otišli u penziju pod važećim zakonom.

“Trenutne penzije nisu dovoljne za život penzionera, ali se povećanje trebalo regulisati izmjenama aktuelnog zakona, a ne prelaznim odredbama novog zakona”, rekao je Đonlagić.

SDP-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić kazao je ranije za Klix.ba da ne mogu podržati Zakon o PIO-u zato što uvodi strašnu nepravdu i diskriminaciju ljudi koji bi po istim uslovima trebali da ostvare ista prava.

“Ne može se teret reformi PIO-a slomiti upravo preko najugroženijih kategorija u našem društvu. S te strane ne postoji nikakav prostor da bismo mi ovakav nakaradan zakon mogli podržati”, kazao je Mašić.

Nasir Beganović (SBB) kaže da klub ove stranke pozitivno izjašnjenje uslovljava obavezom Vlade i Zavoda PIO da u narednih najviše šest mjeseci pripremi izmjene i dopune zakona i otkloni sve navedene nedostatke. U tom smislu predložiti su zaključak o kojem bi se zastupnici u nastavku trebali izjasniti.

IZVOR: Klix.ba