Usvojen Zakon o unutrašnjem platnom prometu FBiH

kmDom naroda Federalnog parlamenta jučer je na vanrednoj sjednici usvojio Zakon o unutarnjem platnom prometu, čiji je osnovni cilj stvaranje pravnog temelja za unapređenje postojećeg sistema platnog prometa u skladu s međunarodnim standardima.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević obrazložila je da su se nakon gašenja Zavoda za platni promet FBiH formirale dvije agencije, AFIP i FIP (Agencija za finansijske, informatičke i posredničke usluge d.d. Sarajevo i Agencija za pružanje finansijskih, informatičkih i posredničkih usluga d.d. Mostar), koje su preuzele poslove informatičke obrade godišnjih obračuna, prodaje taksenih maraka i ostalo.

”Sada Zakonom o finansijsko-informatičkoj agenciji nestaju AFIP i FIP i ostaje agencija, koja je u državnom vlasništvu. Njeno formiranje je u završnoj fazi te je planirano do 30. juna osnivanje finansijsko-informatičke agencije koja će imati puno zadataka i obaveza. To je uslov za preuzimanje Registra jedinstvenih računa, a druge poslove planiramo razviti kroz ovu agenciju”, istakla je Milićević.

Razlog za donošenje ovog zakona jest što zakonski okvir koji uređuje platni promet u Federaciji BiH nije unapređivan od 2001. godine, to jest od prijenosa poslova platnog prometa sa Zavoda za platni promet na komercijalne banke i Centralnu banku BiH (početkom 2001.) i pored prisutnih problema i nedostataka u njegovom funkcioniranju u praksi.

Zato je Vlada FBiH utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o unutarnjem platnom prometu. Novim zakonom je, zbog manjkavosti u postojećem platnom prometu, nužno bilo regulisati i unaprijediti postupak prinudne naplate, koji će u situaciji neplaćanja obaveza od dužnika osigurati blokadu svih sredstava na računima dužnika kod ovlaštenih organizacija do konačnog izmirenja duga.

IZVOR: Fena