UIO BiH objavljuje listu dužnika – Upozorenje za obveznike koji ne žele da se nađu na listi

duzniciUprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH saopštila je da svi obveznici koji ne žele da se nađu na listi dužnika, koja će uskoro biti javno objavljena, moraju uplatiti obaveze po osnovu indirektnih poreza u što kraćem roku.

– Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o postupku indirektnog oporezivanja, čija se objava u Službenom glasniku BiH očekuje za nekoliko dana, UIO BiH će pripremiti i javno objaviti sve one obveznike koji imaju dugovanja po osnovu indirektnih poreza – PDV, akcize, carine i putarine – saopšteno je iz Uprave.

U saopštenju se navodi da je kompletna procedura usvajanja pomenutog zakona završena prošle nedjelje usvajanjem u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Tako svi obveznici koji ne žele ugroziti svoju poslovnu reputaciju imaju još svega nekoliko dana da izvrše uplatu dugovanja po osnovu indirektnih poreza kako se ne bi našli na listi dužnika – ističe se u saopštenju.

Pored javne objave dužnika, u upravo usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o postupku indirektnog oporezivanja, koje je na prijedlog UIO usvojila Parlamentarna skupština BiH, naknadni teret prinude je smanjen sa 10% na 5%, a zatezna kamata sa 0,06 na 0,04% svakog dana zakašnjenja.

– UIO je ovaj prijedlog, smanjenja naknadnog tereta prinude i zateznih kamata, uradila kako bi izašla u susret poslovnoj zajednici u BiH, koja se trenutno susreće sa velikim problemom nelikvidnosti – ističu u Upravi.

Od početka primjene Zakona o PDV-u u BiH, 1. januara 2006. godine pa zaključno sa 2013. godinom, dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a, sa teretom naknadne prinude iznosio je 789 mil KM.

– Od ukupnog iznosa dugovanja do danas je naplaćeno 520 mil KM, tako da trenutna dugovanja iznose 269 mil KM i to duguje 9.089 obveznika iz BiH. Ova trenutna dugovanja su u daljem postupku prinudne naplate. Procenat naplate duga iznosi 65% – podsjeća se u saopštenju UIO BiH.

IZVOR: www.ekapija.com