Topli obrok, regres i naknade za prijevoz će biti oporezivane

vldNakon što budu ispregovarani i potpisani novi kolektivni ugovori, Vlada Federacije priprema novu reformu – poresku. Njenim provođenjem će sve naknade koje nemaju karakter plate – poput toplog obroka, regresa, naknade za prijevoz, jubilarne nagrade – biti ugrađene u poresku osnovu. Sindikati se plaše da će na gubitku biti radnici, objavila je FTV.

Poslodavci koji su radnike prijavljivali na minimalnu platu, na koju su plaćali minimalni doprinos, a ostatak plate im davali kroz topli obrok i druge oblike primanja, na koja se ne plaća porez, ovom reformom to više neće moći raditi. Ipak, iz Vlade tvrde da radnici u čitavoj priči neće biti na gubitku.

“Mi imamo odstupanja da se topli kreće 1-2% prosječne plate – negdje od 8,2 maraka do 16 maraka u nekim firmama. Taj kompletan odnos će biti prijavljen jer će takav biti u poreskoj osnovi. Umjesto sadašnje poreske osnove od 400 KM, imat ćemo 700 KM”, kazao je Goran Miraščić, finansijski savjetnik premijera FBiH.

I dok iz Vlade tvrde da je proširenje poreske osnove neutralnog karaktera, te da se na ovaj način neće nastojati priskrbiti dodatni prihodi vanbudžetskim fondovima, Sindikat izražava bojazan da će ovo zakonsko rješenje biti isključivo preko leđa radnika.”Bilo bi nam drago da se na svaki mogući način pojačaju budžeti države, ali bojimo se da će ovo biti isključivo na način da će postojeći iznos koji danas radnici primaju u netu biti, zapravo, umanjen za taj dio koji će biti odvojen za bruto, odnosno onaj dio koji će biti plaćen za porez”, upozorava Selvedin Šatrorović, potpredsjednik SSS BiH.

Pojedini stručnjaci smatraju kako topli obrok, regres ili izdvajanja za prijevoz svakako treba ukinuti, jer je to socijalistička praksa, a mi težimo kapitalizmu. Ne mora značiti da će oporezivanje stavki koje nemaju karakter plata značiti još teži položaj za radnike.

“Ako je poslodavac kvalitetan i ako ima dobar bonitet, on sve te prinadležnosti – topli obrok, regres, prevoz na posao – može ugraditi u platu. Na taj način podići će platu radnicima, što im je daleko bolje jer sve ide u penzioni osnov”, objašnjava Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.Vlada planira u okviru poreske reforme, mijenjati i Zakon o porezu na dohodak. Tačnije mijenjat će se stopa poreza, koja je trenutno jedinstvena za sva primanja iznad 300 maraka.”Treba da vidimo da li ćemo ići sa progresivnom stopom oporezivanja, gdje će do određenog iznosa – 500, 600 ili 800 KM – stopa možda biti 5%, a ona preko 800 lomljena na 15 ili 17%”, navodi Miraščić.Poreska reforma je, između ostalog, bila i jedna od tema sastanka ministrice finansija Federacije, Jelke Milićević s predstavnicima MMF-a. Ipak, čitava priča je trenutno tek u početnoj fazi, piše Federalna.ba.

IZVOR: Federalna.ba