FBiH: Sindikatu upućen Prijedlog radnog teksta opšteg kolektivnog ugovora

gradjevinaSARAJEVO, Udruženje poslodavaca Federacije BiH /FBiH/ uputilo je Savezu samostalnih sindikata BiH Prijedlog radnog teksta opšteg kolektivnog ugovora i Prijedlog protokola za vođenje pregovora za zaključivanje ovog ugovora.

Iz Udruženja navode da su reagovali bez odlaganja i sačinili prijedlog novog opšteg kolektivnog ugovora, u želji da se izbjegne pravna praznina u njihovoj primjeni, jer Zakon o radu propisuje da se važeći kolektivni ugovori moraju uskladiti sa zakonom u roku od 120 dana od dana njegovog stupanja na snagu.

„Ovim činom pokazujemo društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost. Takođe, time želimo da ukažemo na neosnovanost tvrdnji da Udruženje poslodavaca FBiH želi da se ukinu kolektivni ugovori i da eksploatiše radnike“, navodi se u saopštenju.

Poslodavci ističu da samo striktno dogovorena pravila ponašanja, koja će se obostrano poštovati, ujednačen nivo zaštite prava radnika i međusobno uvažavanje, može odvesti do ekonomskog rasta, a time i do rasta standarda života i povećanja radničkih prava.

Od socijalnih partnera očekuju da se pregovori vode u dobroj vjeri i namjeri uz uzajamno uvažavanje i raspravu zasnovanu na argumentima, te da se prilikom razgovora vodi računa o minimumu socijalne zaštite radnika, ali i o dostignutom stepenu ekonomskog razvoja i nivou produktivnosti privrede.

„Sigurni smo da je to neophodan preduslov za postizanje dogovora, na zadovoljstvo našeg i članstva sindikata. Na taj način pokazaćemo spremnost i sposobnost da rješavamo i najteže probleme u opštedruštvenom interesu, te poslati pozitivnu poruku najširoj javnosti i domaćim i stranim institucijama da poslodavci žele sistemsko rješenje koje će štititi dobrog radnika i odgovornog poslodavca“, navodi se u saopštenju.

IZVOR: CAPITAL.ba