ESV: Nastavljeni pregovori o budućem zakonu o radu

zakonČlanovi Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici nastavili su pregovore radi usaglašavanja stavova o budućem zakonu o radu.

U nastavku ove, ranije započete druge sjednice, akteri su razgovarali po poglavljima, od člana do člana novog zakona o radu. Predmet usaglašavanja, prije svega delegacija poslodavaca i sindikata u ESV-u, bile su odredbe koje se odnose na reprezentativnost sindikata i udruženja poslodavaca, formiranja i nadležnosti ovog vijeća, inspekcijskog nadzora, a otvoreno je i poglavlje koje se odnosi na kolektivne ugovore.

Sindikat i poslodavci generalno imaju približene stavove o nekim opštim pitanjima vezanim za radne odnose, ali ne i o pitanjima kao što su kolektivni ugovori. Među ostalim, na višečasovnoj sjednici usaglašavali su stavove o članu zakona koji se odnosi na trajanje kolektivnih ugovora i za poslodavce je neprihvatljivo da se oni potpisuju na neodređeno vrijeme, a sindikat zagovara da postoji i takva mogućnost.

Od ranije, kako je poznato, sporan je član 182 koji govori o načinu prestanka važenja ovih ugovora, ali se do tog člana nije došlo na jučerašnjoj sjednici. Nagovješteno je da postoje konkretni prijedlozi da bi se taj član zakona usaglasio.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović zatražio je da se utvrdi dinamika daljnjeg pregovaranja, te da se donošenju zakona pristupi ozbiljno i odgovorno, te ponovio da do rješenja u budućem zakonu o radu treba doći u socijalnom dijalogu, a ne da rješenja budu nametnuta bez usaglašavanja. Također, delegacija sindikata je postavila pitanje forme predloženog zakonskog rješenja i u tom smislu daljnje procedure njegovog usvajanja.

Predsjednik Udruženja poslodavaca (UP) FBiH Safudin Čengić izjavio je da poslodavci, kao jedan od socijalnih partnera, predlažu da se pregovori o budućem radnom zakonodavstvu privode kraju naredne sedmice kako bi federalna Vlada kao treći partner mogla da se posveti predlaganju novog zakona i njegovom prosljeđivanju Parlamentu.

Jučernije postignut koncenzus o terminu sjedice na kojoj bi bili nastavljeni pregovori, odnosno daljnje usaglašavanje teksta novog zakona o radu.

IZVOR: Fena