UIO BiH: Naknadno utvrđene PDV obaveze od 58 mil KM

uioInspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su za osam mjeseci ove godine izvršili 5.592 kontrole koje su rezultovale naknadno utvrđenim obavezama po osnovu PDV-a od 58 mil KM, potvrđeno je Srni u ovoj Upravi.

To se odnosi na obavezu PDV-a koju poreski obveznici nisu sami prijavili u svojim PDV prijavama ili su neosnovano tražili povrat PDV-a koji nije imao zakonsko uporište.

Za osam mjeseci UIO je odobrila povrat PDV-a od 722 mil KM, što je za 14 mil KM manje u odnosu na isti period prošle godine.

Svi zahtjevi za povrat PDV-a se kontrolišu i u skladu sa analizom rizika u UIO obveznici koji zahtijevaju veće iznose povrata ne spadaju u grupu izvoznika ili se prvi put pojavljuju za zahtjevom za povrat, obavezno budu kontrolisani prije izvršenja povrata.

Svi ostali zahtjevi za povrat PDV-a se kontrolišu u redovnim kontrolama kod poreskih obveznika.

Obveznicima za koje se u kontrolama utvrdi da su suprotno zakonskim propisima podnosili zahtjeve za povrat PDV-a i zahtjeve za poreski krediti izriču se odgovarajuće kazne.

Prema Krivičnom zakonu BiH, svako ko netačno iskazuje podatke u PDV prijavi u iznosu većem od 10.000 KM, i ukoliko se to radi s namjerom, a na bazi fiktivnog prometa, čini krivično djelo.

Za sve takve obveznike UIO priprema i Tužilaštvu BiH dostavlja izvještaje o postojanju sumnje da je počinjeno neko od krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza.

Svi obveznici koji posluju u skladu sa zakonskim propisima mogu i dalje računati na uredne i u skladu sa zakonskim rokovima izvršene povrate PDV-a od UIO.

IZVOR: Capital