Prezentacija: „Računovodstveni aspekt implementacije poslovnog software-a“

softverPoslovni procesi nabavke poslovnog software-a i hardware-a ne predstavljaju svakodnevne transakcije, međutim, kao i svaki drugi knjigovodstveni događaj tako je i događaje koji potvrđuju nabavku i korištenje, poslovnih programa (softvera) ili hardvera, potrebno računovodstveno prikazati i iskazati u finansijskim izvještajima.

Način evidentiranja poslovnih promjena vezanih za software, hardware i objavljivanje potrebnih informacija o takvim ulaganjima vrlo je specifično područje te je potrebno na adekvatan način računovodstveno prikazati izgradnju vlastitog računovodstvenog, odnosno poslovnog programa, troškove kupovine, amortizaciju, nadogradnju i ostale troškove povezane s implementacijom informacionih tehnologija.

Kako je uglavnom riječ o vrlo visokim investicijama, nije svejedno da li će se neke stavke pogrešno prikazati jer će se to odraziti i na dobijanje cjelovite slike o preduzeću.

Pri tome se računovodstvena praksa susreće s određenim problemima pa će se u okviru prezentacije „Računovodstveni aspekt implementacije poslovnog software-a“ prikazati osnovne karakleristike računovodstvenog obuhvatanja i evidentiranja informacionih tehnologija.

Preuzmite prezentaciju OVDJE