Do kraja 2015. novi zakon o radu RS

RSMinistar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će novi zakon o radu biti usvojen do kraja ove godine u parlamentu Republike Srpske.

– Nakon godišnjih odmora ovaj zakon će biti upućen u parlamentarnu proceduru i vjerujem da će od septembra da Nove godine biti usvojen – rekao je Savanović danas novinarima u Banjoj Luci.

On je istakao da resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske čine sve da socijalni partneri postignu kompromis u vezi sa novim zakonom o radu.

– Novi zakon o radu mora biti bolji postojećeg jer sva lošija rješenja nemaju smisla – istakao je Savanović.

On je rekao da će novi zakon o radu sadržavati ugovor o radu na određeno i neodređeno vrijeme, dok ostaje da se sa poslodavcima još dogovara o minulom stažu.

Savanović je rekao da mu nije jasno zbog čega se sindikat protivi donošenju novog zakona o radu, ali je istakao da je sindikat u pravu kada ističe da se inspekcije i poreska uprava ne uključuju dovoljno kada je riječ o radu na crno i plaćanju doprinosa.

– Rješenja koja se nude novim zakonom o radu neće ići na štetu radnika, već će biti afirmativna za radnike zato što je interes poslodavca da ima dobre radnike jer su oni ti koji njemu zarađuju profit – istakao je Savanović.

IZVOR: Indikator