BiH i Srbija najlošije za poslovanje u regionu

slabo poslovanjeBiH se po uslovima poslovanja nalazi na 131. poziciji među 189 zemalja, dok je Srbija nalazi se na 93. poziciji, navodi se u danas objavljenom Izvještaju o uslovima poslovanja za 2014. godinu Svjetske banke i Međunarodne finansijske korporacije.

Ove dvije zemlje nisu provele nijednu reformu u odnosu na prošli izvještaj, pa je BiH pala za pet mjesta, a Srbija za sedam.

Od zemalja zapadnog Balkana, najbolje je pozicionirana Makedonija koja je ove godine zabilježila blagi pad sa 23. na 25. mjesto iako je sprovela reforme u šest oblasti.

Crna Gora je napredovala sedam pozicija, na 44. mjesto, nakon što je uvela jedinstveni šalter za brze odgovore i sistem notara.

Kosovo je ove godine među vodećim reformatorima u svijetu sa reformama u oblasti započinjanja biznisa, građevinskih dozvola i registracije imovine, koje su omogućile skok od 12 mjesta, na 86. poziciju.

Hrvatska je provela pet reformi i tako došla na 89. mjesto na listi, dok je Albanija odmah iza nje sa reformom u oblasti plaćanja poreza.

Makedonija je na petom mjestu od 50 zemalja koje su od 2005. godine do danas najviše napredovale.

Lideri u najboljim uslovima za kompanije su kao i prošle godine Singapur, Hong Kong i Novi Zeland, dok su na začelju Libija, Centralnoafrička Republika i Čad.

IZVOR: www.ekapija.com