FORENZIČKA REVIZIJA I FINANSIJSKE PREVARE

 

Naruči knjigu (85.00 KM + PDV)

Autori:

1.Doc. dr. sc. Edin Glogić
2.Prof. dr. sc. Erdin Hasanbegović
3.Doc. dr. sc. Semina Škandro

Godina izdanja: 2023. godina

Stranica: 492

.
Opis:

Kroz deset povezanih poglavlja autori nakon uvoda u forenzičku reviziju i finansijske prevare definiraju pojam kreativnog računovodstva i opisuju manipulacije u finansijskim izvještajima kao i kriminal u finansijskom sektoru. Ključni praktični dio knjige predstavlja opis procesa forenzičke revizije i opis metoda i postupaka interne i eksterne revizije u otkrivanju grešaka i prevara te uticaj etike na kvalitetu finansijskih izvještaja.

Opis procesa forenzičke revizije obuhvata, pokretanje istrage, definiranje teorije prevare, sastavljanje plana istrage, prikupljanje dokaza, provođenje intervjua i konačno izvještavanje. Poseban osvrt autori daju na probleme pranja novca i tehnike njegovog provođenja, porezne evazije i postojanje različitih poreznih oaza u svijetu. Posebno zanimljivo poglavlje odnosi se na sudska vještačenja i stečajeve različitih poduzeća koji su u današnje vrijem aktualni i kod nas.

Na kraju djela autori daju opise najpoznatijih svjetskih računovodstvenih i finansijskih prevara koji budućim forenzičarima pomažu u otkrivanju manipulacija jer se one najčešće ponavljaju. Sastavni dijelovi ovog djela logički su raspoređeni i uklapaju se u homogenu cjelinu koja čitateljima daje uvid u glavne aspekte forenzičke revizije i finansijskih prevara.

.
Detaljan sadržaj knjige možete preuzeti OVDJE