Nova online radionica – Primjena EXCEL-a u analizi poslovanja preduzeća

Online Radionica – Primjena Excel-a u analizi poslovanja preduzeća

 

 

 

Nakon uspješno provedenih radionica pod nazivom ”EXCEL za računovođe” i “EXCEL za revizore”, Konsultantska kuća FEB d.d. Sarajevo organizuje novu radionicu pod nazivom ”Primjena EXCEL-a u analizi poslovanja preduzeća”.

Upotreba EXCEL-a

Računovodstveni informacioni sistemi raspolažu sa velikom količinom detaljnih podataka, a pred računovođe se postavlja izazov kako ocijeniti poslovanje preduzeća i kako predstaviti te informacije. Kao moćan alat u procesu analize poslovanja preduzeća ističe se upotreba programa Excel. Primjenom programa Excel može se automatizovati proces analize poslovanja preduzeća na bazi finansijskih izvještaja, što značajno skraćuje vrijeme samog procesa analize i smanjuje rizik pogrešnog izračunavanja pokazatelja uspješnosti. Također, sam proces izrade izvještaja koji sadrži informacije o performansama poslovanja preduzeća može se automatizovati integracijom programa Excel i programa Word.

Kome je radionica namijenjena?

Radionica je namijenjena računovođama, revizorima, ovlaštenim procjeniteljima, menadžerima, poslovnim analitičarima i drugim stručnim licima kojima excel treba biti osnovni alat za analizu finansijskih izvještaja.

Stečena znanja nakon završene radionice?

Polaznici će na osnovu stečenog znanja biti u mogućnosti da samostalno razvijaju metodologiju analize poslovanja preduzeća u cilju kreiranja detaljnih, potpunih i tačnih izvještaja.

Pored osnovnih funkcija i načina formatiranja tabela i grafikona, polaznici će savladati i složenije funkcije programa Excel, kao i pivot tabele. Polaznici će steći znanje i kompetencije za integraciju više fajlova kroz opciju upita (query), te njihovo formatiranje i upotrebu za svrhu izrade analize poslovanja preduzeća.

Sadržaj radionice

Sadržaj radionice obuhvata sljedeće teme:

 • Teorijske osnove analize poslovanja preduzeća,
 • Metode analize finansijskih izvještaja,
 • Klasifikacija i tumačenje pokazatelja uspješnosti poslovanja,
 • Upotreba programa Excel u automatizaciji horizontalne i vertikalne analize bilansa,
 • Upotreba programa Excel u automatiziji izrade analitičkih pokazatelja uspješnosti poslovanja,
 • Upotreba programa Excel u procesu integracije bilansa i njihove analize primjenom upita,
 • Upotreba programa Excel u analizi zaključnog lista i dnevnika knjiženja primjenom pivot tabela i upita,
 • Kreiranje izveštaja o uspješnosti poslovanja na bazi integracije programa Excel i programa Word.

Vrijeme trajanja radionce je 4 školska sata.

Radionica pored video prezentacija, obuhvata i materijale koji će služiti polaznicima kao šablon i prijedlog za izradu analize poslovanja preduzeća. Na taj način, polaznici će uz video materijale i materijale u formi excel i drugih dokumenata moći lakše da savladaju tehnike automatizacije izrade analize poslovanja preduzeća.

Prijava na radionicu

 

INFORMACIJE O RADIONICI

Snimljeni video materijali sa radionice će biti postavljeni na našoj web platformi.  Nakon što se prijavite na radionicu, blagovremeno ćemo vas kontaktirati i dogovoriti termine za pregled video materijala.

Prijava na radionicu

PREDAVAČ:

dr Kristina Peštović, vanredni profesor za užu naučnu oblast Finansije i računovodstvo, nastavnik na predmetima Revizija kompjuterskih informacionih sistema i Osnove računovodstva, Katedra za finansije i bankarstvo, Ekonomski fakultet u Subotici, Univerzitet u Novom Sadu

NAKNADA:

 • 230,00 KM sa PDV-om

U CIJENU SU URAČUNATI:

 • Onine pristup radionici
 • Materijal za radionicu

PLAĆANJE:

 • Raiffeisen bank d.d. Sarajevo   1610000063300077
 • Union banka d.d. Sarajevo      1020290000002288
 • UniCredit bank d.d. Mostar      3389002207884134

 

Sve potrebne informacije na telefone:
033/ 21 58 02, 21 48 74, 21 07 14